Jednoduchý chleba z kvasnic recept.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 7 g suchých kvasnic
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 300 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
Recept:
Nejdříve v malé míse smíchejte suché kvasnice, cukr a asi 50 ml vlažné vody. Nechte stát asi 10 minut, dokud směs nezačne pěnit. To znamená, že kvasnice jsou aktivní. V velké míse smíchejte mouku a sůl. Po 10 minutách přidejte k mouce aktivní kvasnice, zbytek vody a olivový olej. Všechny ingredience důkladně promíchejte a pak začněte hníst těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu vody, pokud je naopak příliš lepivé, přidejte mouku. Hnětení by mělo trvat asi 10 minut, dokud těsto není hladké a elastické.
Těsto poté přeneste do mísy vymazané olejem, přikryjte čistým kuchyňským ručníkem nebo potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a lehce propracujte. Formujete bochník chleba a položte jej na pečicí papír na plech. Chleba můžete předkvasit ještě asi 30 minut, pokud máte čas, ale není to nutné.
Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia. Chleba zlehka na povrchu nařízněte ostrým nožem, což pomáhá chlebu se rovnoměrně rozpéct. Před vložením do trouby můžete chleba pokropit trochou vody pro křupavější kůrku. Pečte 25-30 minut, nebo dokud chleba nezní dutě, když na něj klepnete ze spodu. Nechte vychladnout na mřížce.
Tipy:
- Pro více chuti můžete do těsta přidat lžíci olivového oleje nebo bylinek, jako je rozmarýn nebo tymián.
- Pokud chcete, aby byla kůrka ještě křupavější, můžete do trouby na dno přidat malou nádobu s vodou. Pára během pečení pomůže vytvořit křupavější kůrku.
- Pro jemnější texturu chleba můžete použít směs hladké a polohrubé mouky.
- Pokud máte čas, nechte těsto kynout pomalu v chladničce přes noc. To pomůže rozvinout hlubší chuť.