Jednoduchý čerstvý sýr recept.
Ingredience pro jednoduchý čerstvý sýr:
- 2 litry plnotučného mléka
- 3 lžíce citronové šťávy nebo bílého vinného octa
- 1/4 lžičky soli
Recept:
1. Vezměte velký hrnec a nalijte do něj mléko. Pomalu ho zahřívejte na střední teplotě, dokud mléko téměř nezačne vřít. Je důležité mléko průběžně míchat, aby se nepřipálilo.
2. Jakmile je mléko dostatečně horké a na jeho povrchu se začnou objevovat první bublinky, přidejte citronovou šťávu nebo bílý vinný ocet. Míchejte pomalu další 1-2 minuty, dokud se mléko nezačne srážet a oddělovat od syrovátky, která by měla mít zelenkavý odstín.
3. Jakmile je mléko zcela sražené, odstavte hrnec z ohně a nechte směs asi 10 minut odpočívat.
4. Mezitím si připravte síto vyložené tenkou tkaninou nebo sýrařským plátnem a umístěte ho nad velkou misku nebo dřez, aby se mohla odkapat syrovátka.
5. Obsah hrnce opatrně přelijte do připraveného síta. Nechte sýr odkapat přibližně 1 hodinu, nebo déle, pokud preferujete tužší konzistenci sýra.
6. Po odkapání směs přeneste do mísy, přidejte sůl a důkladně promíchejte. Váš čerstvý sýr je nyní připraven k použití.
Tipy:
- Pokud chcete sýr ochutit, můžete přidat čerstvé bylinky, česnek nebo sušená rajčata přímo do sýra po odkapání.
- Čerstvý sýr je výborný jako pomazánka na pečivo, do salátů nebo jako součást různých studených i teplých pokrmů.
- Pokud preferujete sladší variantu, zkuste do sýra vmíchat trochu medu a ořechů.
- Nevyhazujte syrovátku! Je bohatá na bílkoviny a můžete ji použít například při pečení chleba nebo palačinek.