Jednoduché švestkovo-makové kynuté knedlíky recept


Jednoduché švestkovo-makové kynuté knedlíky recept.

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 42 g čerstvého droždí
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 200 g mletého máku
- 500 g švestek
- cukr a máslo na podávání

Recept:

1. V mírně vlažném mléce rozmíchejte droždí a cukr. Nechte v teple 10 minut, až směs začne bublat.
2. Do velké mísy prosejte mouku a přidejte špetku soli. Dělejte důlek uprostřed a do něho vlijte připravenou drožďovou směs, rozpuštěné máslo a vejce. Zpracujte v hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Nechte na teplém místě kynout asi hodinu, než se objem zdvojnásobí.
3. Mezitím umyjte švestky, vyjměte pecky a každou švestku naplňte trochou mletého máku.
4. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělte ho na menší kusy. Do každého kusu zabaleněte jednu připravenou švestku.
5. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte asi 15–20 minut, než vyplavou na povrch a jsou pevné.
6. Hotové knedlíky vyndejte šumákem, okapejte a podávejte posypané cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Tipy:
- Před kynutím můžete do těsta přidat i lžíci rumu pro lepší chuť.
- Místo švestek můžete použít jiné ovoce dle chuti, například meruňky nebo borůvky.
- Pro extra makovou chuť můžete do těsta přidat lžíci mletého máku.
- Pokud máte raději sladší knedlíky, můžete do těsta přidat více cukru, nebo ovoce obalit v cukru před zabalením do těsta.
- Pro zjednodušení procesu můžete použít i instantní droždí místo čerstvého, ale vždy se řiďte návodem na balení.