Jednoduché rajčatové těstoviny s tuňákem recept


Jednoduché rajčatové těstoviny s tuňákem recept.

Ingredience:
- 250g těstovin (např. špagety nebo penne)
- 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě (cca 160g)
- 1 plechovka rajčatového protlaku (400g) nebo čerstvá rajčata
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá nebo sušená bazalka
- Parmezán (nepovinné)

Recept:
1. Příprava ingrediencí: Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na malé kousky. Tuňáka sceďte z oleje nebo vody.

2. Vaření těstovin: Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a přidejte těstoviny. Vařte dle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Poté těstoviny sceďte, ale nechte si asi půl hrnku vařící vody.

3. Příprava omáčky: Mezitím na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli a česnek. Restujte, dokud nejsou zlatavé, asi 2 minuty. Poté přidejte tuňáka a nechte chvíli orestovat. Přidejte rajčatový protlak nebo nasekaná čerstvá rajčata. Osolte, opepřete a přidejte bazalku. Nechte na mírném ohni vařit asi 10 minut, aby se chutě spojily.

4. Dokončení: Těstoviny přidejte do pánve s omáčkou. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody, ve které se vařily těstoviny, aby se dosáhlo požadované konzistence. Dobře promíchejte, aby se těstoviny obalily omáčkou.

5. Podávání: Podávejte ihned po dokončení, ozdobené čerstvou bazalkou a nastrouhaným parmezánem, pokud používáte.

Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do omáčky trochu chilli vloček.
- Pro zvýraznění chuti můžete do omáčky přidat lžíci kapar nebo oliv.
- Pokud nemáte čerstvou bazalku, použijte sušenou, ale přidejte ji už při vaření omáčky, aby se uvolnily její aroma.
- Toto jídlo je skvělé i jako základ pro experimentování – zkuste přidat různé druhy zeleniny, jako je cuketa nebo paprika, pro zvýšení nutriční hodnoty a chuti.