Jednoduché artyčoky recept


Jednoduché artyčoky recept.

Ingredience:
- artyčoky (počet dle potřeby)
- citron
- česnek (2 stroužky)
- olivový olej
- sůl
- pepř
- petržel (na ozdobu)

Recept:
1. Artyčoky důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Odřízneme spodní část stonku a odstraníme tvrdé vnější lístky dokud nedospějeme k měkčím, světlejším lístkům uvnitř. Špičku artyčoku také odřízneme, aby byly lístky rovnoměrně otevřené.
2. Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu společně s několika plátky citronu a 2 stroužky česneku. Přidáme špetku soli.
3. Do vroucí vody opatrně vložíme artyčoky. Pokud artyčoky nejsou plně ponořené, můžeme na ně položit talíř či jiný předmět, který je udrží pod vodou.
4. Vaříme na středním ohni 20-40 minut v závislosti na velikosti artyčoků. Jsou hotové, když se lístky snadno oddělují.
5. Vytáhneme artyčoky z vody a necháme je okapat a trochu vychladnout.
6. Před podáváním artyčoky pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a můžeme ozdobit petrželí.

Tipy:
- Artyčoky jsou hotové, když se lístek snadno oddělí. Můžete také zkusit vytrhnout jeden z vnějších lístků a pokud jde snadno, jsou artyčoky uvařené.
- Podávejte s dalšími plátky citronu pro osvěžující chuť.
- Uvařené artyčoky můžete také grilovat. Rozřízněte je napůl, odstraněte "chmýří" ve středu a na krátko je položte na gril lícní stranou dolů, dokud nemají krásně zlatavou barvu.
- Podávat můžete s různými dipy, například s majonézou ochucenou česnekem nebo jemnou bylinkovou omáčkou.
- Nezapomeňte, že z artyčoků se nejí celé lístky. Odtrhněte lístek, přitáhněte ho mezi zuby, abyste "odstranili" měkkou, jedlou část, a zbytek lístku vyhoďte.