Jednoduchá špenátovo-nivová polévka recept


Jednoduchá špenátovo-nivová polévka recept.

Ingredience potřebné pro jednoduchou špenátovo-nivovou polévku zahrnují:

- 500 g čerstvého špenátu
- 200 g nivy nebo jiného modrého sýra
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 200 ml smetany na vaření

Recept:

1. Nejprve si připravte všechny ingredience. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na malé kousky. Špenát důkladně omyjte.
2. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a na něm zpěňte nasekanou cibuli. Přidejte česnek a restujte, dokud nezačne vonět.
3. Přidejte čerstvý špenát a nechte ho zavadnout. Může to chvíli trvat, špenát přidávejte postupně.
4. Jakmile je špenát zavadlý, zalijte zeleninovým vývarem a nechte polévku vařit na mírném ohni asi 10 minut.
5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Nakonec přidejte nadrobený modrý sýr a smetanu. Míchejte, dokud se sýr úplně nerozpustí a polévka není krémově hladká.
6. Dochutíte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti.

Tipy:

- Pokud máte rádi pikantnější variantu této polévky, můžete přidat chilli vločky nebo trochu cayenského pepře.
- Polévku můžete servírovat s opečenými krutony nebo s čerstvým pečivem.
- Pro lehkou a zdravou variantu můžete smetanu nahradit mlékem nebo rostlinnou smetanou.
- Špenátovou polévku je možné také ozdobit několika listy čerstvého špenátu nebo trochou rozdrobeného sýra na povrchu pro výraznější chuť.