Jednoduchá masová směs se zeleninou recept.
Ingredience
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo kuřecí dle preferencí)
- 1 středně velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
- 1 velká mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 paprika, nakrájená na kostičky
- 150 g zelených fazolek, nakrájených na menší kousky
- 400 g plechovka krájených rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- Sůl a černý pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
1. Příprava zeleniny: Očistěte a nakrájejte cibuli, česnek, mrkev, papriku a zelené fazolky na malé kousky.
2. Smažení masa: Na velké pánvi nebo v hlubokém hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotě. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, smažte asi 2 minuty, dokud cibule nezměkne. Poté přidejte mleté maso a vařte, dokud není plně uvařené, přibližně 5-7 minut. Průběžně maso promíchávejte a rozdělujte na menší kousky.
3. Přidání zeleniny a koření: Do pánve přidejte nakrájenou mrkev, papriku a zelené fazolky. Smažte dalších 5 minut, než zelenina trochu změkne. Poté přidejte krájená rajčata, rajčatový protlak, oregano, bazalku, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
4. Dušení: Snížte teplotu na mírnou až nízkou a nechte směs pomalu dusit pod pokličkou asi 20 minut. Občas promíchejte. Pokud je směs příliš suchá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
5. Dokončení: Po 20 minutách dušení ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Vaše masová směs se zeleninou je nyní hotová k podávání.
Tipy
- Variace zeleniny: Můžete přidat nebo zaměnit zeleninu dle sezóny nebo vašich preferencí. Dobře funguje také cuketa, lilek nebo brokolice.
- Podávání: Tuto masovou směs můžete podávat s rýží, těstovinami, jako náplň do tortilly nebo jako samostatný pokrm s kouskem chleba.
- Zahuštění: Pokud preferujete hustší směs, můžete na konci vaření přidat lžíci kukuřičného škrobu rozpuštěného v troše vody.
- Bylinky a koření: Nebojte se experimentovat s různými bylinkami a kořením, aby směs získala nový rozměr chuti. Dobře funguje například tymián, rozmarýn nebo chilli.
- Uchování: Tato směs se dobře uchovává v lednici po dobu 3-4 dnů nebo ji můžete i zamrazit a mít tak rychlý a snadný oběd nebo večeři na pozdější dobu.