Jednoduchá játrová paštika s houbami recept


Jednoduchá játrová paštika s houbami recept.

Jednoduchá játrová paštika s houbami je skvělou volbou pro chutný a výživný pokrm, který můžete podávat jako předkrm nebo mazat na čerstvý chléb. Příprava této paštiky není náročná a výsledkem je lahodná a krémová pochoutka.

Ingredience:
- 500 g čerstvých jater (nejlépe kuřecí nebo krůtí)
- 300 g čerstvých hub (například žampiony, šitake nebo lesní směs)
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany na vaření
- 50 g másla
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvě nasekané bylinky (například petrželka nebo tymián) pro ozdobu
- Lžíce olivového oleje

Recept:
1. Nejprve si připravte všechny ingredience. Játra omyjte, zbavte případných blan a nakrájejte na menší kousky. Houby důkladně očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nasekejte.

2. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a přidejte nakrájenou cibuli. Nechte zesklovatět, pak přidejte česnek a po chvíli i nakrájené houby. Restujte, dokud houby nepustí vodu a ta se neodpaří.

3. K houbám přidejte připravená játra a restujte, dokud neztratí syrový vzhled. Snažte se směs nevařit příliš dlouho, aby játra zůstala šťavnatá.

4. Směs přendejte do mixéru nebo použijte ponorný mixér a přidejte smetanu, másla kousky a dochuťte solí a černým pepřem. Mixujte, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody nebo další smetany.

5. Hotovou paštiku přendejte do misky nebo formy a nechte vychladnout. Před podáváním ozdobte čerstvými bylinkami.

Tipy:
- Pro extra krémovost můžete do směsi přidat i trochu mascarpone nebo jiného měkkého sýra.
- Játrovou paštiku můžete skladovat v lednici v uzavřené nádobě až 3 dny.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do paštiky trochu chilli papričky nebo kapii.

Tato játrová paštika s houbami je vynikající na čerstvém chlebu nebo topince, můžete ji podávat také s nakládanými okurkami nebo zeleninovými křupky pro lehký a zdravý oběd či večeři.