Jedlé kaštany - pečené, vařené recept


Jedlé kaštany - pečené, vařené recept.

- Jedlé kaštany - pečené a vařené

Kaštany jsou oblíbenou podzimní pochoutkou, kterou můžeme připravit dvěma základními způsoby - pečením nebo vařením.

-# Ingredience
- Jedlé kaštany

-# Recept

**Pečené kaštany**

1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
2. Kaštany důkladně omyjte a osušte. Na ploché straně každého kaštanu udělejte ostrým nožem malý křížový řez, aby při pečení nepopraskaly.
3. Položte kaštany na pečicí plech řezem nahoru a pečte v předehřáté troubě asi 20-30 minut, až se otevřou a uvnitř budou měkké.
4. Nechte krátce vychladnout, ale oloupejte je ještě teplé pro snazší oloupání.

**Vařené kaštany**

1. Kaštany důkladně omyjte a osušte. Na ploché straně každého kaštanu udělejte ostrým nožem malý křížový řez.
2. Vložte kaštany do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby byly všechny plně ponořené.
3. Přiveďte vodu k varu a vařte kaštany asi 20 minut, než změknou.
4. Scedíte a nechte krátce vychladnout, ale opět je oloupejte ještě teplé pro snazší oloupání.

-# Tipy

- Při pečení kaštanů můžete do pečicího plechu přidat trochu vody, aby se kaštany nesušily a lépe se louply.
- Pro zvýraznění chuti můžete před vařením přidat do vody špetku soli.
- Pokud máte problém s loupaním kaštanů, můžete je po uvaření nebo upečení na chvíli zabalit do vlhkého kuchyňského ručníku, což usnadní odstranění slupky.

Kaštany jsou skvělou svačinou na chladné podzimní dny a dají se využít také v mnoha receptech, jako jsou například kaštanové pyré, koláče nebo jako příloha k masům. Experimentujte a objevujte nové možnosti, jak využít tuto jedinečnou sezónní ingredienci.