Játrová polévka s rýží recept


Játrová polévka s rýží recept.

Játrová polévka s rýží je tradiční a výživná jídlo, které se hodí především do chladnějších dnů.

Ingredience:

- 250 g játrových knedlíčků nebo čerstvých jater (kuřecí, hovězí nebo vepřové dle preference)
- 1 velká mrkev
- 1 malý petržel
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g rýže
- 1,5 litru vývaru (slepičího nebo zeleninového)
- Sůl a pepř dle chuti
- Majoránka dle chuti
- Olej na smažení

Recept:

1. Játra (pokud nepoužíváte již hotové knedlíčky) omyjte, osušte a nakrájejte na malé kousky nebo je rozmixujte v mixéru na hladkou masu.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno. Na troše oleje je osmahněte dozlatova.
3. Přidejte nakrájenou játra (nebo knedlíčky) na pánev k cibuli s česnekem a krátce osmažte. Poté odložte stranou.
4. V hlubokém hrnci přiveďte vývar k varu.
5. Mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na malé kostičky či kolečka a přidejte do vývaru.
6. Po 10 minutách vaření přidejte rýži a vařte dle návodu na obalu rýže, obvykle asi 10-15 minut.
7. Následně do polévky přidejte osmažené játra (nebo knedlíčky) společně s cibulí a česnekem.
8. Osolte, opepřete a přidejte majoránku dle chuti. Nechte provařit dalších 5 minut.
9. Polévku důkladně promíchejte a pokud je třeba, doladěte dochucení.

Tipy:

- Pro pikantnější variantu polévky můžete přidat trochu mletého červeného papriky nebo chilli vloček.
- Pokud dáváte přednost hustší polévce, můžete použít o něco více rýže nebo jater.
- Pro ještě bohatší chuť polévky můžete použít vývar, který si připravíte sami z kostí a zeleniny.
- Polévku můžete ozdobit čerstvými bylinkami jako je petrželka nebo pažitka před podáváním.

Játrová polévka s rýží je vynikající volbou pro vydatný oběd či večeři a poskytne vám potřebné živiny i energetický zážitek.