Játrová paštika s bylinkami recept


Játrová paštika s bylinkami recept.

**Játrová paštika s bylinkami**

**Ingredience:**

- 500 g kuřecích jater
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g másla
- 100 ml smetany pro vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
- 2 lžičky čerstvého rozmarýnu (nebo 1 lžička sušeného)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíce brandy nebo koňaku (volitelně)

**Recept:**

1. Kuřecí játra důkladně očistěte, odstraňte všechny žilky a případně i žlučník, aby paštika nebyla hořká.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno.
3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a 50 g másla. Přidejte cibuli a česnek, osmažte dozlatova.
4. Přidejte kuřecí játra, tymián, rozmarýn, sůl a pepř. Smažte, dokud játra nebudou na všech stranách hnědá, ale uvnitř ještě mírně růžová.
5. Přelijte směs do mixéru, přidejte zbytek másla, smetanu a brandy nebo koňak, pokud používáte. Rozmixujte do hladka.
6. Paštiku přendejte do vhodné nádoby, ideálně keramické nebo skleněné, a nechte v chladničce ztuhnout alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
7. Podávejte chlazenou s pečivem nebo jako součást studené mísy.

**Tipy:**

- Pro ještě jemnější konzistenci paštiky můžete směs po rozmixování přecedit přes jemné sítko.
- Pokud máte rádi silnější bylinkovou chuť, můžete množství bylinek podle chuti upravit.
- Paštiku můžete ozdobit čerstvými bylinkami nebo jemně nasekanými ořechy pro přidání textury.
- Pro dlouhodobější skladování nechte paštiku v hermeticky uzavřené nádobě v chladničce, kde by měla vydržet až týden.