Játrová omáčka - kořeněná a rychlá recept


Játrová omáčka - kořeněná a rychlá recept.

Játrová omáčka je tradiční a chutná pokrm, který se dá připravit rychle a snadno. Zde je recept na kořeněnou a rychlou verzi.

- Ingredience
- 500 g hovězích nebo vepřových jater
- 2 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička tymiánu
- 400 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- Sůl a pepř dle chuti

- Recept
1. Játra očistěte a nakrájejte na menší kousky.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nasekejte.
3. Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli dozlatova.
4. Přidejte česnek, majoránku, tymián a papriku, smažte asi minutu.
5. Přisypte játra a za stálého míchání je osmažte z každé strany.
6. Zasypejte moukou, promíchejte a nechte chvíli smažit.
7. Přilijte vývar, přidejte rajčatový protlak, osolte, opepřete a zamíchejte.
8. Vařte na mírném ohni 20-30 minut, dokud játra nezměknou a omáčka nezhoustne. Občas promíchejte.
9. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.

- Tipy
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do omáčky trochu chilli papričky nebo několik kapek tabaska.
- Tento recept se skvěle hodí k hladkému bramborovému knedlíku nebo jen tak k chlebu.
- Pro jemnější chuť omáčky můžete játra před smažením na několik hodin namočit do mléka.
- Omáčku můžete zjemnit smetanou nebo zakysanou smetanou přidanou na konci vaření.
- Nebojte se experimentovat s kořením dle svého gusta.

Doufám, že vám recept přinese spoustu kulinářských radostí!