Jarní závitky recept.
Jarní závitky jsou lehkým a osvěžujícím jídlem, které může být servírováno jako předkrm nebo lehký hlavní chod. Tento recept vám ukáže, jak si připravit jarní závitky s krevetami a zeleninou.
Ingredience:
- 200 g krevet, oloupaných a vařených
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 okurka, nakrájená na tenké proužky
- 1 hrst čerstvého koriandru, nasekaného
- 1 hrst čerstvé máty, nasekané
- 50 g rýžových nudlí, uvařených a ochlazených
- 8 ks rýžových papírů
- Omáčka pro namáčení (např. hoisin omáčka nebo omáčka z rybího protlaku)
Recept:
1. Připravte si všechny ingredience. Krevety, mrkev, okurku, koriandr, mátu a rýžové nudle dejte do oddělených misek, aby byly snadno dostupné.
2. Vezměte jeden rýžový papír a ponořte ho do teplé vody na několik sekund, dokud nezměkne. Poté ho položte na čistou, vlhkou utěrku.
3. Do středu rýžového papíru umístěte trochu každé z připravených ingrediencí - krevety, mrkev, okurku, koriandr, mátu a rýžové nudle.
4. Přeložte spodní a horní část rýžového papíru přes náplň, poté pevně zavinuté strany, abyste vytvořili závitek.
5. Opakujte tento postup s ostatními rýžovými papíry.
6. Jarní závitky podávejte ihned s omáčkou pro namáčení.
Tipy:
- Rýžový papír je velmi křehký, takže buďte při manipulaci opatrní.
- Pro vegetariánskou verzi můžete krevety nahradit pečenými tofu proužky.
- Můžete přidat i další ingredience dle vaší chuti, například avokádo, červenou papriku nebo salát.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do omáčky pro namáčení trochu čerstvého nebo sušeného chilli.
Jarní závitky jsou nejen chutné, ale také vizuálně atraktivní, a proto jsou skvělou volbou pro párty nebo jako součást svěžího letního menu.