Jarní polévka s fazolemi recept.
Jarní polévka s fazolemi je osvěžující a zdravá volba, která využívá sezónní zeleninu a nabízí bohatou chuť. Je ideální pro jarní období, kdy začíná růst čerstvá zelenina.
**Ingredience**
1 cibule
2 stroužky česneku
2 mrkve
1 petržel
1 malý celer
150 g zelených fazolek
150 g bílých fazolí (můžou být z konzervy)
1 l zeleninového vývaru
sůl a čerstvě mletý černý pepř
olivový olej
hrst čerstvého špenátu
kopr nebo petrželová nať pro ozdobu
**Recept**
1. Na olivovém oleji nejprve zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nejsou sklovité.
2. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer a restujte několik minut, dokud zelenina nezačne změkčovat.
3. Přidejte očištěné a na kousky nakrájené zelené fazolky a promíchejte.
4. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud nejsou všechny ingredience měkké, přibližně 20 minut.
5. Přidejte opláchnuté bílé fazole a nechte je prohřát.
6. Ochutnejte a osolte a opepřete dle chuti.
7. Nakonec do polévky vmíchejte hrst čerstvého špenátu a nechte ještě minutu vařit.
8. Polévku podávejte s nasekaným koprem nebo petrželovou natí.
**Tipy**
- Polévku můžete zahustit přidáním brambor nebo pastináku spolu s ostatní zeleninou.
- Pro pikantnější variantu přidejte do polévky červenou papriku nebo trochu chilli.
- Jako doplněk můžete podávat s celozrnným chlebem nebo krutony.
- Fazole můžete variabilně měnit dle dostupnosti nebo preferencí, skvěle se hodí také červené nebo černé fazole.
Tato polévka je nejen chutná, ale i velmi zdravá a s příchodem jara přináší do jídelníčku svěží zeleninové chutě.