Jarní aglio olio s medvědím česnekem recept


Jarní aglio olio s medvědím česnekem recept.

Jarní aglio olio s medvědím česnekem je jednoduché, ale velmi chutné jídlo, které spojuje klasickou italskou kuchyni s prvky jarní české přírody. Zde je návod, jak si toto lahodné jídlo připravit.

**Ingredience:**
- 400 g špaget nebo jiných dlouhých těstovin
- 100 g medvědího česneku
- 4 stroužky česneku
- 100 ml olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Parmezán nebo pecorino na posypání
- Chilli vločky podle chuti (volitelné)

**Recept:**

1. V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody a uvařte těstoviny al dente podle návodu na balení.
2. Mezitím si na středně velké pánvi na mírném ohni rozehřejte olivový olej.
3. Oloupejte a jemně nasekejte česnek a přidejte ho do pánve. Přidejte chilli vločky, pokud je používáte. Smažte, dokud česnek lehce nezhnědne, ale dávejte pozor, aby se nepřipálil.
4. Medvědí česnek opláchněte, osušte a hrubě nasekejte. Přidejte ho do pánve a restujte asi 1 minutu, jen aby lehce změkl.
5. Uvařené těstoviny sceďte, ale zachovejte trochu vody z vaření. Těstoviny přidejte do pánve s medvědím česnekem a promíchejte. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody z vaření těstovin.
6. Dochutíte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
7. Podávejte ihned, posypané strouhaným parmezánem nebo pecorino.

**Tipy:**

- Aby bylo jídlo ještě aromatické, můžete do pánve přidat i několik lístků čerstvé bazalky nebo petrželky.
- Pokud máte rádi pikantnější, nebojte se přidat více chilli vloček.
- Medvědí česnek je sezónní ingredience, pokud není k dispozici, můžete ho nahradit mladým špenátem, ale chuť bude mírně odlišná.
- Nezapomeňte těstoviny opravdu uvařit jen do al dente, protože je ještě chvíli budete restovat na pánvi.