Jak na bezvaječné těstoviny recept.
Na přípravu bezvaječných těstovin budete potřebovat následující ingredience:
- 200 g pšeničné mouky (ideálně typu 00 určené pro těstoviny, ale můžete použít i klasickou hladkou mouku)
- 100 ml vody (množství může být potřeba mírně upravit v závislosti na druhu mouky)
- 1 lžíce olivového oleje
- Špetka soli
Recept na bezvaječné těstoviny:
1. Do hluboké mísy prosejte mouku a přidejte špetku soli.
2. Vyhlubte v mouce důlek a do něj nalejte olivový olej a zhruba polovinu vody. Začněte pomalu míchat mouku s vodou a olejem, postupně přilévejte zbytek vody. Může se stát, že nebudete potřebovat celé množství vody, nebo naopak, budete muset trochu přidat. Těsto by mělo být pružné a nelepivé.
3. Vypracujte těsto na hladký, pružný válec. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu vody, je-li příliš lepivé, přidejte mouku. Těsto důkladně hněťte asi 10 minut.
4. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie nebo utěrky a nechte odpočívat přibližně 30 minut na pokojové teplotě.
5. Odpočaté těsto rozdělte na menší části a na pomoučněném vále je rozválejte na tenké pláty. Pokud máte strojek na těstoviny, můžete ho použít pro dosažení dokonale tenkého a rovnoměrného těsta.
6. Rozválené těsto nakrájejte na požadovaný tvar těstovin – špagety, tagliatelle, lasagne nebo jakýkoliv jiný.
7. Vařte ve velkém množství osolené vody do změknutí, obvykle 3-5 minut v závislosti na tloušťce těstovin.
Tipy pro perfektní bezvaječné těstoviny:
- Při hnětení těsta vynaložte dostatek síly, abyste aktivizovali lepek v mouce, což způsobí, že těsto bude pružné a dobře se s ním bude pracovat.
- Pokud chcete těstoviny s dalšími příchutěmi, můžete do těsta přidat sušené bylinky, česnek v prášku nebo chilli.
- Hotové těstoviny lze také sušit. Rozložte je na čistou utěrku a nechte v suchu a teple po dobu několika hodin nebo přes noc, dokud nejsou zcela suché. Pak je můžete skladovat v uzavřené nádobě.
- Experimentujte s tloušťkou těsta. Některé pokrmy vyžadují tenčí, jiné zase silnější těstoviny, aby dokonale absorbovaly omáčku.