Jahody a maliny ve vinném želé recept


Jahody a maliny ve vinném želé recept.

**Ingredience:**

Jahody - 250g
Maliny - 250g
Bílé víno - 500ml
Cukr - 150g
Želatina - 10g (nebo podle návodu na obalu)
Voda - 100ml pro rozpuštění želatiny

**Recept:**

1. Začněte tím, že si připravíte ovoce. Jahody omyjte, odstraňte stopky a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny v závislosti na velikosti. Maliny také omyjte a nechejte okapat.
2. Želatinu nechejte nabobtnat ve 100ml studené vody (nebo postupujte podle návodu na obalu).
3. V kastrůlku přiveďte k varu bílé víno s cukrem. Po rozpuštění cukru nechte vínový sirup chvíli vychladnout.
4. Rozpuštěnou želatinu vložte do mírně vychladlého vinného sirupu a dobře promíchejte, aby se želatina úplně rozpustila.
5. Do formiček nebo do jedné velké formy rozložte ovoce.
6. Přelijte ovoce vinným želé. Nechejte chvíli v pokojové teplotě, než dáte do lednice, aby želé začalo tuhnout.
7. Nechte v lednici nejméně 4 hodiny, ideálně přes noc, aby želé dobře ztuhlo.

**Tipy:**

- Pro lehkou a svěží variantu můžete použít místo bílého vína bílý hroznový mošt.
- Přidat do želé můžete i jiné druhy ovoce podle sezóny a chuti, například kiwi nebo borůvky.
- Pokud chcete želé bez alkoholu, víno nahraďte ovocným moštem a přidejte citronovou šťávu pro zvýraznění chuti.
- Podávejte chlazené, ideálně s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.