Jahodový koláč s tvarohovým krémem recept


Jahodový koláč s tvarohovým krémem recept
Jahodový koláč s tvarohovým krémem je lahodný dezert, který si zamiluje každý milovník jahod. Níže najdete ingredience, recept a užitečné tipy, jak tento koláč připravit.
Ingredience:

200 g hladké mouky
100 g másla
50 g cukru
1 vejce
špetka soli
500 g tvarohu (ve vaničce)
200 ml smetany ke šlehání
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
400 g čerstvých jahod
želatina (podle návodu na obalu)

Recept:

Začneme přípravou těsta. V míse smícháme mouku, máslo, cukr, vejce a špetku soli. Zpracujeme hladké těsto, které následně necháme v chladničce odpočinout asi 30 minut.
Mezitím si připravíme tvarohový krém. Tvaroh smícháme se smetanou, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Vše důkladně promícháme, aby krém byl hladký.
Jahody omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Několik celých jahod si můžeme nechat na ozdobu.
Těsto vyválíme a přeneseme do formy na koláč, vytvoříme okraje. Těsto důkladně propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut, dokud není zlatavé.
Upečené těsto necháme chvíli vychladnout, poté na něj rovnoměrně rozetřeme tvarohový krém a posypeme připravenými jahodami.
Jahody poté pokryjeme želatinou připravenou podle návodu na obalu.
Koláč necháme v chladničce řádně ztuhnout, nejlépe přes noc.

Tipy:

Pro intenzivnější chuť můžete do těsta přidat citronovou kůru.
Pokud preferujete sladší dezerty, můžete do krému přidat více cukru.
Koláč je nejlepší podávat dobře vychlazený. Dobrou chuť!