Jahodový džem podle Dity P. recept


Jahodový džem podle Dity P. recept.

Ingredience na jahodový džem podle Dity P. zahrnují 1 kg jahod, 800 g cukru na džem a šťávu z jednoho citronu.

Recept začíná důkladným očištěním jahod, které následně pokrájíme na menší kousky. Vhodíme je do velkého hrnce, přidáme cukr na džem a necháme asi hodinu odstát, aby jahody pustily šťávu. Poté přidáme šťávu z citronu a směs pomalu přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme přibližně 20 minut, nebo dokud směs nezhoustne. Abychom zjistili, zda má džem správnou konzistenci, můžeme dát malé množství džemu na chladný talířek a nechat vychladnout. Pokud má džem po vychladnutí správnou konzistenci, je hotový. Nakonec džem rozlijeme do předem vyvařených sklenic, pevně uzavřeme a necháme vychladnout.

Tipy pro dokonalý jahodový džem:
1. Pro zvýraznění chuti můžete do džemu přidat vanilkový lusk rozříznutý na polovinu během vaření. Vanilku před plněním sklenic vyjměte.
2. Pokud máte rádi hladší džem bez kousků, jahody můžete před vařením rozmixovat ponorným mixérem.
3. Aby se džem nezkazil, je důležité sklenice před plněním důkladně vyvařit a všechny nástroje a pracovní plochu udržovat čisté.
4. Pro dlouhodobější skladování umístěte sklenice s džemem po uzavření na 10 minut dnem vzhůru, čímž zvýšíte tepelnou sterilizaci víček a zlepšíte jejich těsnění.
5. Jahodový džem můžete uchovávat na chladném a tmavém místě a jednou otevřený je lepší skladovat v lednici.