Jahodovorebarborový sypaný koláč recept


Jahodovorebarborový sypaný koláč recept.

Ingredience:

- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 1/2 hrnku mléka
- 1/4 hrnku oleje
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 300 g jahod
- 300 g rebarbory
- 2 lžíce moučkového cukru na posypání

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. V míse smíchejte mouku, cukr krupice, prášek do pečiva a špetku soli.
2. Ve druhé míse smíchejte vejce, mléko a olej. Tuto směs pak pomalu přilévejte do suchých ingrediencí a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
3. Jahody a rebarboru omyjte, ocistěte a nakrájejte na menší kousky. Rebarboru nakrájejte o něco menší, než jahody, aby se obě ovoce upekly rovnoměrně.
4. Polovinu těsta rozetřete na dno vymazané a moukou vysypané formy na pečení. Na těsto rovnoměrně rozložte nakrájené kusy jahod a rebarbory.
5. Pokryjte ovoce zbylým těstem a posypte vrch koláče moučkovým cukrem.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, než koláč zezlátne.
7. Po upečení nechte koláč chvilku vychladnout a potom podávejte.

Tipy:

- Aby byl koláč ještě chutnější, můžete přidat do těsta lžičku vanilkového extraktu.
- Pokud máte raději sladší koláče, můžete přidat více cukru do těsta nebo navrch před pečením posypat kombinací moučkového cukru a skořice.
- Pro extra křupavou krustu můžete koláč 5 minut před koncem pečení posypat hrubě sekanými ořechy, například vlašskými.
- Koláč chutná výborně podávaný s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
- Ujistěte se, že rebarbora je dobře očištěná a zbavená listů, které jsou jedovaté.