Jahodovo-vanilkový tvaroh recept


Jahodovo-vanilkový tvaroh recept.

Ingredience:

- 250 g jahod
- 200 g tvarohu (měkký, hladký)
- 1 vanilkový lusk nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce medu nebo podle chuti
- 1 lžíce citronové šťávy

Recept:

1. Jahody omyjte, odstraňte stopky a nakrájejte na menší kousky. Několik celých jahod si nechte na ozdobu.
2. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a ostrým nožem vyškrábněte semínka. Pokud používáte vanilkový extrakt, tento krok vynechejte.
3. V misce smíchejte tvaroh, vanilková semínka nebo extrakt, med a citronovou šťávu. Vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká směs.
4. Do směsi přidejte nakrájené jahody (kromě těch na ozdobu) a lehce je vmíchejte, abyste je nepoškodili.
5. Jahodovo-vanilkový tvaroh přeneste do servírovacích misek nebo sklenic a ozdobte celými jahodami.
6. Nechte chladit v lednici alespoň 30 minut před podáváním.

Tipy:

- Pro extra křupavou texturu můžete přidat na vrch nasekané ořechy nebo granolu.
- Pokud preferujete sladší variantu, můžete přidat více medu. Naopak, pokud máte raději osvěžující variantu, přidejte více citronové šťávy.
- Tento recept je flexibilní, můžete ho přizpůsobit použitím různých druhů ovoce podle sezóny nebo vašich preferencí.
- Pokud chcete učinit tento dezert ještě zdravějším, můžete použít nízkotučný tvaroh.
- Pro veganskou variantu můžete tvaroh nahradit rostlinnou alternativou, jako je kokosový jogurt, a med nahradit javorovým sirupem.