Jahodové těstoviny recept.
Jahodové těstoviny jsou unikátní a chutným způsobem, jak propojit sladké s tradičním italským jídlem. Jedná se o nevšední kombinaci, která může překvapit a potěšit vaše chuťové pohárky. Tento recept je jednoduchý, rychlý a ideální pro letní období, kdy jsou jahody v sezóně.
Ingredience:
- 400g těstovin (nejlépe tagliatelle nebo spaghetti)
- 250g čerstvých jahod
- 200ml smetany na vaření
- 50g parmazánu
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Několik listů čerstvé bazalky pro ozdobu
Recept:
1. Nejprve si připravte ingredience. Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
2. V hluboké pánvi na středním ohni zahřejte trochu olivového oleje a přidejte nadrobno nakrájený česnek. Nechte chvíli osmahnout, ale dejte pozor, aby nezhnědl.
3. Přidejte nakrájené jahody do pánve a míchejte. Jahody by měly začít pustit šťávu. Po chvíli přidejte smetanu, promíchejte a nechte vařit na mírném ohni.
4. Mezitím si uvařte těstoviny dle návodu na obalu. Po uvaření je sceďte, ale zachovejte trochu vody z vaření.
5. Těstoviny přidejte do pánve s jahodovou směsí. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody z vaření těstovin. Vše důkladně promíchejte.
6. Směs dochuťte solí a pepřem podle chuti. Nakonec přidejte nastrouhaný parmazán a opět promíchejte.
7. Jahodové těstoviny podávejte teplé, ozdobené listy bazalky a případně s dalším parmazánem.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do směsi trochu balsamikového octa.
- K jahodovým těstovinám se výborně hodí také křupavá bageta nebo čerstvé pečivo.
- Pokud máte rádi pikantnější varianty, doporučujeme přidat do receptu trochu červeného chilli.
- Pro veganskou verzi můžete smetanu nahradit rostlinnou alternativou a parmazán vynechat nebo použít veganskou variantu.
Jahodové těstoviny jsou dokonalým příkladem toho, jak můžete experimentovat a zkombinovat zdánlivě neslučitelné chutě do jednoho skvělého jídla.