Jahodové řezy recept


Jahodové řezy recept.

**Ingredience pro těsto:**
- 6 vajec
- 180 g cukru krupice
- 120 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce oleje

**Ingredience pro krém:**
- 500 ml smetany ke šlehání
- 200 g mascarpone
- 3 lžíce cukru moučka
- 1 vanilkový cukr

**Dále:**
- 500 g jahod
- želatina pro pevnější krém (volitelně)

**Postup přípravy těsta:**
1. Oddělíme bílky od žloutků.
2. Bílky šleháme do tuhého sněhu, postupně přidáváme cukr a šleháme do hladkého lesku.
3. Přidáme žloutky a lehce promícháme.
4. Smícháme mouku s práškem do pečiva a přisypeme do vaječné směsi. Lehce zamícháme dohladka.
5. Nakonec přilijeme lžíci oleje a promícháme.
6. Směs nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 °C cca 20 minut. Po upečení necháme vychladnout.

**Postup přípravy krému:**
1. Smetanu s cukrem moučka a vanilkovým cukrem šleháme do tuhého.
2. Přidáme mascarpone a lehce promícháme do hladkého krému.

**Sestavení řezů:**
1. Na vychladlý korpus rozetřeme polovinu krému.
2. Na krém poklademe polovinu nakrájených jahod.
3. Přikryjeme zbytkem krému a ozdobíme zbylými jahodami.
4. Pokud chcete pevnější krém, můžete do něj přidat připravenou želatinu dle návodu na obalu.
5. Necháme v chladu dobře ztuhnout, nejlépe přes noc.

**Tipy:**
- Pro jemnější těsto přidejte do směsi lžíci studené vody.
- Jahody můžete kombinovat s jiným ovocem dle sezóny nebo preferencí.
- Pro extra lesk jahod na vrchu můžete jahody potřít želatinou nebo čirým želé.