Jahodová bublanina recept
Jahodová bublanina je klasický český moučník, který je oblíbený zejména v jarní a letní sezóně, kdy jsou jahody nejšťavnatější a nejsladší. Zde je postup, jak si připravit lahodnou jahodovou bublaninu.
Ingredience
4 vejce
200 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
250 ml oleje
250 ml mléka
400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
500 g čerstvých jahod
moučkový cukr na posypání
Recept
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů Celsia. Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem krupice a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidávejte olej a mléko a dále šlehejte. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a tuto směs postupně za stálého míchání přidávejte do tekuté směsi, dokud nevznikne hladké těsto.
Vymažte pekáč máslem nebo olejem a posypte ho moukou. Rozetřete těsto rovnoměrně po celém pekáči. Na těsto rovnoměrně rozložte připravené jahody. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25 až 35 minut, dokud bublanina nezhnědne a tester nevyjde čistý.
Po upečení nechte bublaninu chvíli vychladnout v pekáči, poté ji můžete vyklopit a posypat moučkovým cukrem.
Tipy
Místo jahod můžete použít i jiné ovoce jako borůvky, třešně nebo maliny.
Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat kůru z jednoho citronu.
Jahodovou bublaninu podávejte teplou nebo vychlazenou, výborně chutná i s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.