Jáhlová polévka s houbami recept.
Jáhlová polévka s houbami je jednoduché, ale výživné jídlo, které potěší zejména v chladnějších dnech.
Ingredience:
- 1 hrnek jáhel
- 200 g čerstvých hub nebo 30 g sušených
- 1 velká mrkev
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového bujonu
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- Petřželka nebo pažitka na ozdobu
Recept:
1. Pokud používáte sušené houby, namočte je předem v teplé vodě na asi 20 minut, dokud nezměknou. Čerstvé houby důkladně očistěte.
2. Jáhly propláchněte pod studenou vodou.
3. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kousky nebo nastrouhejte.
4. Na hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm najemno nasekanou cibuli, dokud nezíská zlatavou barvu. Přidejte česnek a mrkev, smažte dalších pár minut.
5. Přidejte houby a smažte, dokud nevypustí vodu.
6. Do směsi přidejte opláchnuté jáhly, zamíchejte a zalijte zeleninovým bujonem.
7. Přivedete k varu a pak polévku vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud jáhly nezměknou.
8. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
9. Polévku podávejte posypanou čerstvě nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Tipy:
- Jáhlová polévka je velmi univerzální, dovoluje mnoho variací. Můžete přidat další druhy zeleniny, jako je celer nebo brambory, pro větší sytost.
- Pokud máte rádi krémovější polévky, část polévky můžete rozmixovat ponorným mixérem a pak ji znovu přidat do hrnce.
- Pro pikantnější variantu můžete přidat trochu chilli papričky nebo kapku kvalitního olivového oleje s chilli.
- Jako doplněk se hodí opečený chléb nebo celozrnné tousty.