Jáhlová polévka recept


Jáhlová polévka recept.

- Jáhlová polévka

-# Ingredience
- 1 hrnek jáhel
- 3 středně velké mrkve
- 1 petržel
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobu

-# Recept
1. Jáhly důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno. Mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na malé kousky.
3. V hlubokém hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli s česnekem. Restujte dozlatova.
4. Přidejte nakrájenou mrkev a petržel. Restujte společně asi 5 minut.
5. Přidejte propláchnuté jáhly a zeleninový vývar. Přiveďte k varu.
6. Po dosažení varu snižte teplotu a nechte polévku pomalu vařit asi 20 minut nebo dokud jáhly nezměknou.
7. Dochutěte solí a pepřem dle chuti.
8. Polévku můžete před podáváním ozdobit nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

-# Tipy
- Jestli máte rádi hustší polévky, můžete snížit množství vývaru.
- Pro výraznější chuť můžete do polévky přidat trochu sušeného tymiánu nebo majoránky.
- Tato polévka je výborná i jako základ. Klidně do ní přidejte další zeleninu dle chuti nebo dokonce kousky kuřecího masa pro bohatší verzi.
- Pokud preferujete veganskou variantu, ujistěte se, že používáte zeleninový vývar bez živočišných produktů.