Jablkový závin recept.
Jablkový závin je klasický dezert oblíbený pro svou jednoduchost a úžasný chuťový zážitek. Zde je základní recept, který vám umožní připravit tento lahodný závin doma.
Ingredience
Na těsto budeš potřebovat 250 gramů hladké mouky, 1 vejce, 100 ml vlažné vody, 2 lžíce oleje a špetku soli. Pro náplň je potřeba 4 středně velká jablka, 100 gramů cukru, 1 lžičku skořice, 50 gramů rozinek a 50 gramů nasekaných ořechů podle chuti. K potření závinu před pečením použij rozpuštěné máslo.
Recept
Nejprve si připrav těsto. Do mísy prosej mouku, přidej špetku soli, vejce, olej a pomalu přidávej vlažnou vodu, zatímco těsto hněte, dokud není hladké a pružné. Pak nech těsto odpočinout pod utěrkou asi 30 minut.
Mezitím očisti jablka, odstraň jádřince a nakrájej je na tenké plátky. V misce smíchej jablka s cukrem, skořicí, rozinkami a nasekanými ořechy.
Rozválej těsto na pomoučené ploše na tenký plát. Pokud je těsto příliš elastické a vrací se zpět, nech ho chvíli odpočinout a zkoušej znovu.
Rozlož náplň rovnoměrně na rozválené těsto, ale nech kolem okrajů asi 2 cm volné. Pomocí utěrky nebo pečicího papíru pomalu zavin těsto do rolády.
Přenes závin na plech vyložený pečicím papírem a potři ho rozpuštěným máslem. Peč v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut, dokud závin nezíská zlatavou barvu.
Tipy
Pokud máš rád vláčnější závin, můžeš do náplně přidat i lžíci dvě drobenky, která pomůže absorbovat šťávu z jablk.
Pro křupavější vnějšek můžeš závin před pečením posypat krupicovým cukrem nebo mandlovými lupínky.
Jablkový závin skvěle chutná s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Pokud chceš závin trochu ozvláštnit, zkus do náplně přidat trochu citronové kůry nebo pár kapek rumu pro bohatší chuť.