Jablkový dort s rumem recept


Jablkový dort s rumem recept.

Ingredience:

- 250 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 125 ml rumu
- 4 středně velká jablka
- 4 vejce
- 125 ml rostlinného oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- špetka soli

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180°C. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a špetku soli.
2. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte rum a olej a dobře promíchejte.
3. Postupně přidávejte směs suchých ingrediencí do mokrých a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Plátky jablka vmíchejte do těsta.
5. Připravte si dortovou formu, kterou vymažete olejem a vysypte moukou. Těsto nalijte do formy.
6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45-50 minut, nebo dokud nejsou jablka měkká a vrch dortu zlatavý. Použijte špejli nebo nůž k ověření, že je dort uvnitř upečený.
7. Nechte dort chvíli vychladnout ve formě, pak jej opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy:

- Pro intenzivnější chuť můžete použít tmavý rum.
- Pokud máte raději sladší dorty, můžete na vrch před pečením posypat ještě trochou cukru nebo skořice.
- K servírování můžete dort posypat moučkovým cukrem nebo podávat s vanilkovou zmrzlinou.
- Pokud nemáte rum nebo jej nechcete použít, můžete ho nahradit jablečným džusem nebo mlékem, ale chuť dortu bude samozřejmě odlišná.
- Uchovávejte dort v chladničce, pokud neplánujete ihned podávat, aby se zachovala jeho čerstvost.