Jablkovo-tvarohový koláč se skořicovou drobenkou recept


Jablkovo-tvarohový koláč se skořicovou drobenkou recept.

Ingredience pro jablkovo-tvarohový koláč se skořicovou drobenkou:

Pro těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli

Pro náplň:
- 500 g tvarohu
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 středně velká jablka
- 1 lžička skořice

Pro drobenku:
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 70 g cukru
- 2 lžičky skořice

Recept:
1. Začneme přípravou těsta. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, špetku soli, vejce a nakonec vmícháme nakrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odpočinout alespoň 30 minut.
2. Mezitím si připravíme náplň. Ve větší míse smícháme tvaroh, vejce, cukr a vanilkový cukr do hladké směsi.
3. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme. Přidáme k tvarohové směsi spolu se skořicí a dobře promícháme.
4. Předehřejeme troubu na 180°C. Těsto vyválíme a vložíme do vymazané a moukou vysypané formy, vytvoříme okraje.
5. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme tvarohovo-jablkovou směs.
6. Připravíme drobenku. Smícháme mouku, cukr a skořici, přidáme máslo a prsty zpracujeme do drobenky.
7. Drobenku rovnoměrně rozprostřeme na náplň.
8. Pečeme v předehřáté troubě asi 45-50 minut, dokud koláč není zlatavý a drobenka křupavá.
9. Necháme vychladnout a poté podáváme.

Tipy:
- Pro extra jemnost tvarohové náplně můžete tvaroh před smícháním s ostatními ingrediencemi prohnat sítkem.
- Přidat do těsta nebo náplně trochu citronové kůry dodá koláči svěží chuť.
- Pokud máte rádi více skořice, neváhejte množství v receptu upravit podle své chuti.
- Koláč je nejlepší čerstvý, ale dobře chutná i druhý den, pokud ho uložíte v chladu a dobře zakrytý, aby nevysychal.