Jablkové řezy s mákem recept


Jablkové řezy s mákem recept.

Jablkové řezy s mákem jsou lahodným dezertem, který spojuje klasickou chut' jablek s výrazným aroma máku. Tento recept je poměrně snadný na přípravu a jistě potěší na každé oslavě nebo jako odpolední zákusek.

**Ingredience:**

Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 75 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli

Maková náplň:
- 200 g mletého máku
- 100 g cukru
- 200 ml mléka
- 1 vanilkový cukr

Jablková náplň:
- 4 středně velká jablka
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice

**Recept:**

1. Začneme přípravou těsta. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, špetku soli, vejce a nakonec rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odpočinout minimálně 30 minut.
2. Připravíme makovou náplň. V hrnci zahřejeme mléko s cukrem a vanilkovým cukrem. Jakmile se cukr rozpustí, přidáme mletý mák a vaříme asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Poté odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
3. Mezitím si připravíme jablkovou náplň. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. V míse smícháme jablka s citronovou šťávou, cukrem a skořicí.
4. Těsto rozdělíme na dvě části. První část rozválíme a vložíme do vymazané a moukou vysypané formy, vytvoříme okraje.
5. Na těsto rovnoměrně rozetřeme makovou náplň a na ni poklademe jablkovou směs.
6. Druhou část těsta rozválíme a pokryjeme s ní jablka. Okraje pečlivě spojíme.
7. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
8. Po upečení necháme řezy vychladnout a můžeme podávat.

**Tipy:**

- Pro extra křupavost můžete na těsto před nanesením náplně posypat trochu hrubé mouky nebo strouhanky.
- Pokud máte rádi vlhčí dezerty, můžete přidat na vrstvu jablek ještě trochu smetany nebo zakysané smetany.
- Jablkové řezy s mákem jsou vynikající jak teplé, tak studené. Podávat můžete s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.
- Pokud chcete, aby byl mák v náplni méně zrnitý, před jeho přidáním do mléka ho můžete na chvíli namočit ve vodě.