Jablkové řezy podle babičky recept


Jablkové řezy podle babičky recept.

Jablkové řezy podle babičky jsou tradiční a oblíbený dezert, který kombinuje jednoduchost přípravy s bohatou chutí. Recept zahrnuje použití běžně dostupných surovin a vyznačuje se svou variabilitou, takže ho můžete přizpůsobit podle vašich chutí.

Ingredience:

Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 vajíčko
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli

Náplň:
- 800 g jablek
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 lžička skořice
- šťáva z půl citronu

Postup:

1. Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte změklé máslo, cukr moučka, vajíčko a špetku soli. Zpracujte těsto, dokud není hladké. Poté ho nechte v chladničce odpočinout alespoň hodinu.
2. Mezitím si připravte jablkovou náplň. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké plátky nebo kostičky. V míse smíchejte jablka s cukrem, skořicí a citronovou šťávou.
3. Těsto rozdělte na dvě části. Jednu část rozválejte na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto rovnoměrně rozložte jablkovou náplň.
4. Druhou část těsta také rozválejte a položte ji na vrch jablkové náplně.
5. Předehřejte troubu na 180 °C a pečte přibližně 35-40 minut, než je povrch zlatavý.
6. Po upečení nechte koláč vychladnout a pak ho můžete pokrájet na řezy.

Tipy:

- Přidat do těsta nebo na jeho povrch ořechy nebo mandle pro křupavou texturu.
- Vyzkoušejte přidat do jablkové náplně kromě skořice i vanilkový cukr nebo hřebíček pro zajímavější chuť.
- Pokud máte rádi více šťavnatý koláč, můžete do náplně přidat malé množství rozpuštěného másla nebo trochu vody.
- Aby se vám těsto snadněji pracovalo, ujistěte se, že je dostatečně vychlazené.
- Pro ještě bohatší chuť můžete na vrch koláče před pečením posypat směsí cukru a skořice.

Tento staročeský recept na jablkové řezy podle babičky je nejen výtečný, ale přináší i kousek nostalgie a tradice do vaší kuchyně. Experimentujte s přísadami a přizpůsobte recept tak, aby nejlépe odpovídal vašim chutím.