Jablková nádivka recept


Jablková nádivka recept.

Jablková nádivka je tradiční český pokrm, obzvláště oblíbený během podzimních měsíců, kdy jsou jablka nejlepší. Zde je postup, jak si ji můžete připravit sami doma.

Ingredience:
1 kg jablek
200 g dětských piškotů
100 g másla
50 g moučkového cukru
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého hřebíčku
2 vejce
špetka soli

Recept:
Jablka omyjte, oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na menší kousky. V kastrolu rozpusťte trochu másla a přidejte jablka. Přisypte trochu cukru a skořici a dusíte pod pokličkou, dokud jablka nezměknou a nevytvoří jemnou kaši. Ochutnejte a podle potřeby doslaďte.
V misce rozšlehejte vejce s moučkovým cukrem, dokud směs nezíská světlou barvu a zhoustne. Přidejte hřebíček a špetku soli.
Piškoty rozlomte na menší kousky a vmíchejte je do jablkové směsi. Poté směs promíchejte s vaječnou směsí.
Vezměte pekáč a vymažte ho zbytkem másla. Přesuňte do něj jablkovou směs a uhladíte.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud nádivka lehce nezhnědne na povrchu.
Tipy:
Podávejte teplou nebo studenou, podle osobních preferencí. Jablková nádivka chutná skvěle s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Pokud máte rádi oříšky, přidejte do nádivky hrst nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí pro příjemnou texturu a chuť.
Pro intenzivnější chuť můžete jablka před dušením zakapat citronovou šťávou.
Experimentujte s kořením, můžete přidat například muškátový oříšek nebo vanilku pro jinou chuťovou variantu.
Doufám, že si přípravu jablkové nádivky užijete a že vám bude chutnat!