Jablečný závin recept.
Jablečný závin je klasický český dezert, který milují lidé po celé zemi. Pro přípravu tohoto tradičního pokrmu budete potřebovat následující ingredience:
Pro těsto:
- 250 gramů hladké mouky
- 125 gramů másla
- voda
- špetka soli
Pro náplň:
- 4 středně velká jablka
- cukr dle chuti
- mletá skořice
- hrozinky
- rozinky (volitelné)
- citronová šťáva
Recept:
1. Začněte přípravou těsta. Mouku prosijte do mísy, přidejte špetku soli a nakrájejte do ní studené máslo. Máslo začněte do mouky zapracovávat prsty, až vznikne drobenka. Poté přidejte trochu vody, abyste získali hladké, nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho odpočinout do lednice asi na 30 minut.
2. Mezitím si připravte náplň. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Plátky jablka smíchejte v míse s cukrem, skořicí, hrozinkami, rozinkami (pokud používáte) a trochou citronové šťávy.
3. Vytáhněte těsto z lednice a na pomoučeném povrchu ho vyválejte na tenký plát. Rozložte připravenou náplň na těsto, ale nechte okraje volné asi 2 cm.
4. Těsto s náplní pečlivě zavinete a okraje zatlačte, aby náplň nevytekla.
5. Předehřejte troubu na 180°C a závin pečte asi 35-45 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
6. Hotový závin nechte chvíli odpočinout a poté podávejte, ideálně posypaný moučkovým cukrem.
Tipy:
- Pro ještě lepší chuť můžete do náplně přidat i trochu mletých ořechů nebo mandlí.
- Pokud máte rádi bohatší náplň, nebojte se přidat více jablek nebo rozinek.
- Pro křupavější povrch můžete před pečením závin potřít rozšlehaným vejcem nebo posypat krupicovým cukrem.
- Jablečný závin je vynikající jak teplý, tak studený. Podávejte ho s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro zvýšení gastronomického zážitku.