Jablečný štrúdl z listového těsta recept


Jablečný štrúdl z listového těsta recept.

Ingredience:
Listové těsto
Jablka
Cukr
Skorice
Rozinky
Citronová šťáva
Mleté ořechy nebo mandle
Máslo

Recept:
Začněte předehřátím trouby na 190 stupňů Celsia. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. V míse smíchejte jablka, cukr, skorici, rozinky, ořechy nebo mandle a pár kapek citronové šťávy. Listové těsto rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na obdélníkový plát. Rozložte na něj směs jablek rovnoměrně, ale nechte okraje volné asi 2 cm. Okraje potřete rozpuštěným máslem, pak pevně těsto zrolujte. Spoj dolů položte na plech vyložený pečicím papírem. Vrchol štrúdlu potřete máslem a můžete posypat trochou cukru. Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut nebo dokud není štrúdl zlatavý a křupavý.

Tipy:
Pokud máte rádi vláčnější náplň, přidejte do jablkové směsi trochu strouhanky, která absorbuje přebytečnou šťávu. Pro intensivnější chuť můžete do náplně přidat i trochu vanilkového cukru nebo rumu. Po upečení nechte štrúdl chvíli odpočívat, aby se lépe krájel. Podávejte teplý, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo s šlehačkou.