Jablečný koláč s tvarohem recept


Jablečný koláč s tvarohem recept.

Ingredience:

Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 125 g másla
- 75 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli

Na náplň:
- 500 g tvarohu (ve vaničce)
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 středně velká jablka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička skořice (nepovinné)

Recept:

1. Začneme přípravou těsta. V míse promícháme hladkou mouku s cukrem a špetkou soli. Přidáme na kousky pokrájené máslo a jedno vejce. Zpracujeme v hladké těsto, které necháme v chladu odpočinout asi 30 minut.
2. Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme. Pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Ve větší míse smícháme tvaroh, vejce, cukr a vanilkový cukr do hladké směsi. Podle chuti můžeme přidat skořici. Nakonec vmícháme připravená jablka.
3. Těsto vyválíme na pomoučeném povrchu na velikost formy, kterou jsme si připravili. Těsto položíme do formy tak, aby pokrylo dno a okraje formy. Přebytečné okraje můžeme odstřihnout.
4. Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň s jablky.
5. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut, nebo dokud náplň krásně neztuhne a povrch koláče nezíská zlatavou barvu.
6. Po upečení necháme koláč vychladnout a poté podáváme.

Tipy:
- Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete do těsta přidat lžíci rumu nebo citronovou kůru pro výraznější citrusovou chuť.
- Pro křupavější vrch koláče můžete 10 minut před koncem pečení posypat povrch koláče směsí moučkového cukru a skořice.
- Aby byl koláč vláčnější, doporučuje se jablka nechat po nakrájení nebo nastrouhání asi 10 minut odstát s trochou cukru, který z nich vytáhne šťávu. Tuto šťávu pak můžeme vmíchat do tvarohové náplně.
- Pro ještě jemnější těsto může být dobré máslo a vejce použít vychlazené z lednice, díky čemuž těsto bude po upečení křehčí.