Jablečný chlebíček s čokoládou a rumem recept.
Ingredience
- 2 středně velká jablka (nejlépe kyselá), oloupaná a nastrouhaná
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 100 g tmavé čokolády, nasekané na malé kousky
- 50 ml tmavého rumu
- 100 ml rostlinného oleje
- 2 velká vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky skořice
- Špetka soli
Postup
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte moukou formu na chlebíček.
2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
3. V jiné míse promíchejte nastrouhaná jablka, rostlinný olej, vejce a rum.
4. Suchou směs přidejte do mokré směsi a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Nakonec jemně vmíchejte nasekanou čokoládu.
5. Těsto přesuňte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 60 minut, nebo dokud špejle vložená do středu chlebíčku nevyjde čistá.
6. Nechte chlebíček vychladnout v formě na 10 minut, poté jej vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy
- Pro extra vlhkost a chuť, můžete jablka nechat nastrouhaná s cukrem na 10 minut, než je přidáte do těsta. Tím pustí více šťávy.
- Pokud máte rádi ořechy, přidejte do těsta 50 g nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů pro další texturu a chuť.
- Chlebíček je ještě lepší druhý den, když se chutě prolnou. Uchovávejte ho v uzavřené nádobě, aby zůstal vlhký.
- Pro non-alkoholickou verzi můžete rum nahradit jablečným džusem nebo vodou s přídavkem vanilkového extraktu.