Jablečné čatní recept


Jablečné čatní recept.

Ingredience:

- 500g jablek (nejlépe kyselých, např. Bramley)
- 1 středně velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 100g tmavého cukru (můžete použít i med)
- 100ml jablečného octa
- 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1/2 čajové lžičky mletého skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 50g rozinek nebo sušených brusinek (volitelné)
- 1 malá chilli paprička (volitelné, pro pikantnější verzi)

Recept:

1. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na malé kousky.
2. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
3. Větší hrnec dejte na střední plamen, přidejte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat.
4. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, a restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.
5. Přidejte nakrájená jablka, jablečný ocet, všechny koření (zázvor, skořici, hřebíček, muškátový oříšek), sůl, pepř a chilli papričku, pokud ji používáte. Dobře promíchejte.
6. Přiveďte směs k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu vařit asi 30-40 minut, nebo dokud jablka nezměknou a směs nezhoustne. Občas promíchejte.
7. Během posledních 10 minut vaření přidejte rozinky nebo sušené brusinky, pokud je používáte.
8. Hotové čatní nechte vychladnout a poté přesuňte do sterilizovaných sklenic. Uzavřete a uložte na chladném a tmavém místě.

Tipy:

- Pokud máte rádi křupavější texturu, jablka nakrájejte na větší kousky.
- Čatní je skvělé jako doplněk k sýrům, grilovanému masu nebo jako součást sendvičů.
- Čím déle čatní necháte odležet, tím se lépe prolnou chutě. Ideálně necháte čatní odležet alespoň týden před podáváním.
- Pokud máte rádi sladší čatní, můžete zvýšit množství cukru nebo přidat trochu medu.
- Pro pikantnější verzi přidejte více chilli papričky nebo trochu červené papriky.