Jablečná buchta / bábovka se šlehačkou recept.
Jablečná buchta nebo bábovka se šlehačkou je tradiční český dezert, který se hodí k podzimním a zimním odpoledním k čaji nebo kávě. Tady je recept, jak si ji můžete připravit doma.
Ingredience
Pro těsto
mouka 300 gramů
cukr krupice 200 gramů
máslo 125 gramů
vejce 3 ks
mléko 100 ml
prášek do pečiva 2 lžičky
jablka 4 středně velká
skořice 1 lžička
Pro šlehačku
smetana ke šlehání 250 ml
cukr moučka 2 lžíce
Recept
1. Nejprve si připravte jablka. Oloupejte je, vykrojte jádřince a nakrájejte na menší kousky. Posypte je skořicí.
2. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva.
3. V další míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce a dále šlehejte, dokud nezískáte hladkou směs.
4. Do směsi s máslem střídavě přidávejte suché ingredience a mléko, začněte a skončete s moukou.
5. Nakonec opatrně vmíchejte nakrájená jablka.
6. Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku nebo do pekáčku.
7. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 45 minut nebo dokud nebude buchta zlatovlásková a špejle vložená do středu vyjde suchá.
8. Nechte buchtu chvíli vychladnout v formě, pak ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
9. Mezitím si připravte šlehačku. Smetanu vyšlehejte do tuhého a na závěr přidejte cukr moučka.
10. Podávejte buchtu nakrájenou na plátky s kopcem šlehačky na vrchu.
Tipy
- Pokud máte rádi výraznější chuť skořice, můžete její množství zvýšit.
- Jablka můžete před přidáním do těsta obalit v troše mouky, aby se při pečení nesetkala ke dnu formy.
- Buchtu můžete ozdobit také nasekanými ořechy nebo mandlovými plátky pro křupavou texturu.
- Pro extra jablkovou chuť přidejte do těsta lžíci jablečného pyré.
Tento recept na jablečnou buchtu se šlehačkou je jednoduchý a výsledkem je měkká, šťavnatá a voňavá pochoutka, ideální k posezení s rodinou nebo přáteli.