Jablečná bábovka s vaječným likérem recept


Jablečná bábovka s vaječným likérem recept.

Jablečná bábovka s vaječným likérem je skvělým dezertem, který zvláštním způsobem kombinuje tradiční českou kuchyni s nádechem luxusu díky použití vaječného likéru. Tento recept je jednoduchý a výsledkem je vláčná a aromatická bábovka, která oslní na každé slavnostní tabuli.

Ingredience:
- 250 g másla
- 200 g cukru krystal
- 4 velká vejce
- 250 ml vaječného likéru
- 350 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 středně velká jablka
- 1 lžíce citronové šťávy
- moučkový cukr na posypání
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
2. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce a dále šlehejte, dokud směs není hladká a vzdušná.
3. Přilijte vaječný likér a promíchejte. Postupně přisypávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na malé kousky. Pokapejte citronovou šťávou a promíchejte. Jablka vmíchejte do těsta.
5. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 60 minut. Upečenost bábovky ověřte špejlí.
6. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
7. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Tipy:
- Pokud chcete bábovku ještě vláčnější, můžete do těsta přidat lžíci jogurtu nebo zakysané smetany.
- Pro intenzivnější chuť můžete do těsta přidat také lžíci vanilkového extraktu nebo kůru z jednoho citronu.
- Aby byly jablka v bábovce rovnoměrně rozděleny a nesedaly na dno, můžete je před vmícháním do těsta obalit v troše mouky.