Italský rajčatový krém s vaječnými obláčky recept.
Italský rajčatový krém s vaječnými obláčky je lahodná a útulná polévka, která dokonale zahřeje v chladných dnech. Tento recept kombinuje bohatou chuť rajčat s jemností vaječných obláčků a přináší tak do vaší kuchyně kus Itálie.
- Ingredience
Pro rajčatový krém:
- 1 kg zralých rajčat, nakrájených na kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného
- 500 ml zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 2 lžíce smetany nebo ke šlehaní pro zjemnění (volitelné)
Pro vaječné obláčky:
- 4 velká vejce
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 50 g strouhaného parmazánu nebo jiného tvrdého sýra
- Recept
1. V hrnci na středním ohni zahřejte olivový olej a orestujte cibuli do zlatova, přidejte česnek a tymián a restujte ještě 1 minutu.
2. Přidejte nakrájená rajčata a zeleninový vývar, přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte pomalu vařit 20 minut, dokud se rajčata nerozvaří.
3. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Procedíte-li ji přes síto, získáte jemnější texturu. Vraťte polévku na mírný oheň, dochuťte solí a pepřem a přidejte smetanu pro zjemnění, pokud používáte.
4. Pro přípravu vaječných obláčků oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte s trochou soli do tuhé pěny, poté jemně vmíchejte sýr.
5. Ve velkém hrnci s mírně osolenou vodou přiveďte vodu k mírnému varu. Lžící vytvářejte z bílkové směsi malé "obláčky" a opatrně je vkládejte do vody. Vařte 2–3 minuty, dokud nejsou pevné, poté je vyjměte pomocí děrované lžíce.
6. Na talíře rozdělte rajčatový krém a do každé porce vložte několik vaječných obláčků.
- Tipy
- Pro zvýraznění chuti můžete do rajčatového krému přidat lžičku cukru, který vyváží přirozenou kyselost rajčat.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do polévky pár kapek tabaska nebo špetku chilli vloček.
- Vaječné obláčky můžete obohatit jemně nasekanou pažitkou nebo jinými bylinkami pro další vrstvu chuti.
- Tento recept je skvělý i s pečivem či čerstvou bagetou, která skvěle doplní celkovou chuť a texturu pokrmu.