Italské těstoviny recept


Italské těstoviny recept.

**Ingredience pro italské těstoviny**

- 400 g těstovin (například spaghetti nebo penne)
- 2 stroužky česneku
- 400 g rajčat z plechovky nebo čerstvých rajčat
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- 100 ml olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Parmezán pro posypání
- čerstvá bazalka na ozdobu

**Recept**

1. V velkém hrnci přiveďte k varu vodu pro vaření těstovin. Přidejte trochu soli a vařte těstoviny dle návodu na obalu dokud nejsou al dente.
2. Mezitím na středním ohni rozehřejte v hluboké pánvi olivový olej a přidejte nasekané stroužky česneku. Restujte asi 1 minutu, dokud česnek lehce nezezlátne.
3. Přidejte rajčata, sušený oregano a sušenou bazalku. Osolte a opepřete podle chuti. Vařte na mírném ohni přibližně 15 minut, dokud omáčka nepřijde o přebytečnou vodu a nezhoustne.
4. Hotové těstoviny sceďte a přidejte přímo do pánve s omáčkou. Důkladně promíchejte, aby se těstoviny pokryly omáčkou.
5. Podávejte teplé, posypané nastrouhaným Parmezánem a ozdobené listy čerstvé bazalky.

**Tipy**

- Pro více chutě můžete do omáčky přidat trochu červeného vinného octa nebo cukru, který vyváží kyselost rajčat.
- Pokud máte rádi pikantnější jídlo, přidejte k omáčce trochu čerstvého nebo sušeného chilli.
- Pro obměnu můžete do omáčky přidat také olivy, kapary nebo kousky mozzarelly.
- Čerstvá rajčata vám poskytnou lepší chuť, ale pokud je nemáte k dispozici, rajčata z plechovky jsou vhodnou náhradou.