Italská rajčatová polévka recept


Italská rajčatová polévka recept.

Italská rajčatová polévka je klasickým jídlem, které zahřeje každého. Tento recept je jednoduchý, ale nabízí bohatou chuť díky kombinaci čerstvých a aromatizovaných ingrediencí.

Ingredience:

- 800 g zralých rajčat, nakrájených na kousky
- 2 středně velké cibule, nakrájené na kostičky
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- 500 ml zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíce cukru (volitelné, pro vyvážení kyselosti rajčat)
- Čerstvá bazalka pro ozdobu

Recept:

1. V hlubokém hrnci na středním ohni zahřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte asi 5 minut, dokud nezměkne. Poté přidejte nasekaný česnek a restujte další 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.

2. Přidejte nakrájená rajčata, sušenou bazalku, oregano, sůl a pepř. Dobře promíchejte a vařte na mírném ohni 10 minut, aby se chutě spojily.

3. Po 10 minutách vaření přilijte zeleninový vývar a pokud používáte, přidejte cukr pro vyvážení kyselosti. Polévku vařte na mírném ohni, částečně pokrytou pokličkou, asi 25 minut. Občas promíchejte.

4. Po uvaření polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru, aby měla požadovanou konzistenci.

5. Polévku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Podávejte teplou, ozdobenou čerstvými listy bazalky.

Tipy:

- Pro ještě bohatší chuť můžete před přidáním do polévky rajčata upéct v troubě při 200°C asi 20 minut. Tím se zintenzivní jejich chuť.
- Pokud máte rádi krémovější konzistenci, můžete do hotové polévky přidat trochu smetany nebo kokosového mléka.
- Italská rajčatová polévka chutná skvěle podávaná s křupavou bagetkou nebo čerstvým chlebem.
- Pro veganskou verzi se ujistěte, že použijete zeleninový vývar a vynechejte smetanu nebo použijte rostlinnou alternativu.

Tento recept je jednoduchý způsob, jak připravit lahodnou a zahřívající polévku, která je perfektní pro každou příležitost. Užijte si její přípravu a podávání!