Italská polévka Minestrone recept.
**Ingredience:**
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 2 mrkve, nakrájené
- 2 tyčinky celeru, nakrájené
- 1 cuketa, nakrájená
- 400g konzervovaných rajčat v kusech
- 1 litr zeleninového vývaru
- 400g konzervovaných bílých fazí, opláchnutých a sceděných
- 100g zelených fazolek, nakrájených
- 100g těstovin (např. malé mušličky nebo kolínka)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá bazalka nebo petržel na ozdobu
**Recept:**
1. Na velké pánvi nebo v hrnci na mírném ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a restujte, dokud nezměknou, zhruba 2 minuty.
2. Přidejte mrkev a celer, promíchejte a vařte dalších 5 minut.
3. Přidejte cuketu a konzervovaná rajčata, promíchejte. Vařte další 2 minuty.
4. Nalijte zeleninový vývar, zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit na mírném ohni asi 10 minut.
5. Přidejte bílé fazole a zelené fazolky, promíchejte a vařte dalších 10 minut, nebo dokud fazolky nezměknou.
6. Přidejte těstoviny a vařte dle návodu na obalu, dokud nejsou al dente.
7. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a černým pepřem.
8. Podávejte horké, ozdobené čerstvou bazalkou nebo petrželí.
**Tipy:**
1. Pro ještě bohatší chuť můžete přidat kousky slaniny nebo klobásy v prvním kroku a osmažit je společně s cibulí a česnekem.
2. Minestrone je skvělá polévka pro využití zbytků zeleniny. Neváhejte přidat jakoukoliv zeleninu, kterou máte doma a je potřeba ji spotřebovat.
3. Tuto polévku můžete podávat s nastrouhaným parmazánem nebo kouskem chleba pro kompletní jídlo.
4. Minestrone se dobře uchovává a dokonce je druhý den ještě chutnější, když se chutě pěkně spojí. Můžete ji uchovávat v lednici 3-4 dny nebo zamrazit pro pozdější použití.