Italská caponata recept


Italská caponata recept.

Italská caponata je tradiční sicilský pokrm, který je často popisován jako zeleninové ragú. Je to bohaté, lehce sladkokyselé jídlo, které se skládá z velkého množství zeleniny, nejčastěji baklažánů, rajčat, cibule a kapar, ochucené octem a cukrem. Toto jídlo je vynikající jako příloha nebo může být podáváno jako hlavní chod s kouskem chleba.

Ingredience:
- 3 střední baklažány, nakrájené na kostky
- 2 lžíce soli
- 5 lžic olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 400 g konzervovaných rajčat, nakrájených
- 3 lžíce vinného octa
- 1 lžíce cukru
- 1 sklenice kapar, opláchnutých
- Handful čerstvé bazalky, nasekané
- Sůl a černý pepř podle chuti

Recept:
1. Baklažány posypte solí a nechte je asi 20 minut odležet, aby se odstranila hořkost. Poté baklažány důkladně opláchněte a osušte.
2. Na velké pánvi zahřejte 3 lžíce olivového oleje a přidejte baklažány. Směs smažte, dokud baklažány nejsou zlatavě hnědé a měkké. Poté je vyjměte z pánve.
3. V téže pánvi přidejte zbytek olivového oleje a smažte cibuli, dokud není sklovitá. Přidejte česnek a smažte další 1-2 minuty.
4. Přidejte rajčata, ocet a cukr. Vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.
5. Vraťte baklažány do pánve, přidejte kapary a bazalku. Promíchejte a vařte ještě 2-3 minuty. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
6. Nechte caponatu před podáváním chvíli odpočinout, aby se spojily chutě.

Tipy:
- Pokud máte rádi olivy, můžete přidat několik nakrájených černých nebo zelených oliv pro ještě intenzivnější chuť.
- Caponata chutná ještě lépe, když se nechá přes noc odpočinout v lednici, protože se tak lépe propojí chutě.
- Podávejte caponatu chladnou nebo v pokojové teplotě jako přílohu k pečenému masu, rybám nebo prostě s křupavým chlebem jako lehkou večeři nebo předkrm.
- Pro veganskou verzi se ujistěte, že používáte cukr, který není zpracováván pomocí živočišných produktů.