Italská bramboračka s artyčoky recept.
Italská bramboračka s artyčoky je lahodná a voňavá polévka, která kombinuje jednoduchost brambor s výraznou chutí artyčoků. Tento recept vám přináší kousek Itálie přímo na váš stůl.
**Ingredience:**
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 400 g konzervovaných artyčoků, opláchnutých a nakrájených
- 1 středně velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Šťáva z poloviny citronu
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo čerstvého tymiánu
- Parmezán na posypání (volitelné)
**Recept:**
1. Na středním ohni rozehřejte olivový olej v hlubokém hrnci. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté přidejte česnek a restujte další 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
2. Do hrnce přidejte nakrájené brambory, artyčoky, tymián, a vše dobře promíchejte. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
3. Po dosažení varu snižte teplotu, zakryjte hrnec pokličkou a nechte polévku pomalu vařit asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
4. Ochutnejte polévku a přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu podle chuti. Pro hladší konzistenci můžete část polévky rozmixovat ponorným mixérem přímo v hrnci.
5. Polévku podávejte teplou, posypanou parmezánem, pokud používáte.
**Tipy:**
- Pro zvýraznění chuti můžete do polévky přidat pár kapek kvalitního olivového oleje přímo při podávání.
- Pokud máte možnost, použijte čerstvé artyčoky. Ty před vařením očistěte a nakrájejte. Příprava je náročnější, ale chuť je nezapomenutelná.
- Tuto polévku můžete také podávat s křupavým italským chlebem pro dokonalý gastronomický zážitek.
- Pokud hledáte vegetariánskou verzi, ujistěte se, že používáte vegetariánský parmezán.