Indické kuřecí kari recept


Indické kuřecí kari recept.

Ingredience:

- Kuřecí prsa nebo stehna bez kosti a kůže, asi 500 g
- Cibule, 1 velká, nakrájená nadrobno
- Česnek, 3 stroužky, nadrcené
- Zázvor, kousek asi 2 cm, nastrouhaný
- Rajčatový protlak, 2 lžíce
- Kokosové mléko, 400 ml
- Kari koření, 2 lžičky
- Kurkuma, 1 lžička
- Mletý koriandr, 1 lžička
- Mletý kmín, 1 lžička
- Garam masala, 1 lžička
- Sůl, podle chuti
- Olej, 2 lžíce
- Čerstvý koriandr na ozdobu
- Rýže nebo naan chléb k podávání

Recept:

V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřej olej na středním ohni. Přidej nakrájenou cibuli a restuj, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. Přidávej postupně nadrcený česnek, nastrouhaný zázvor a restuj, dokud nezačnou vonět.

Do pánve přidej kuřecí maso nakrájené na kostičky a restuj, dokud maso nebude ze všech stran opečené. Přisyp kari koření, kurkumu, mletý koriandr, mletý kmín a promíchej, aby se maso obalilo kořením.

Přidej rajčatový protlak a dobře zamíchej. Vše zalij kokosovým mlékem a přived k varu. Sníž teplotu a nech pomalu vařit asi 20 minut, dokud kuře není měkké a omáčka se trochu nezredukuje.

Ochutnej a případně dosol. Nakonec vmíchej garam masala a nech vařit ještě asi 5 minut.

Podávej ozdobené čerstvým koriandrem spolu s uvařenou rýží nebo naan chlebem.

Tipy:

- Pro intenzivnější chuť můžeš kuře marinovat v směsi jogurtu a kari koření alespoň na 30 minut před vařením.
- Pokud máš rád pikantnější jídla, přidej do kari chilli papričku nebo trochu chilli prášku.
- Pro bohatší texturu můžeš do kari přidat i trochu smetany nebo jogurtu.
- K podávání se skvěle hodí také čerstvá zelenina jako jsou nakládané okurky nebo čerstvé rajčata.