Indické kari z červené čočky recept


Indické kari z červené čočky recept.

Ingredience:
- 1 šálek červené čočky
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky chilli prášku
- 400 g rajčat z konzervy, nasekaných
- 400 ml kokosového mléka
- 2 šálky vody
- Sůl podle chuti
- Čerstvý koriandr na ozdobu
- Citronová šťáva pro dochucení

Recept:
1. Červenou čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, dokud voda nevyteče čistá. Nechte ji odstát.
2. Na středně silném ohni zahřejte olej v hluboké pánvi nebo hrnci. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud nezměkne a nezačne se zlato hnědit.
3. Přidejte rozdrcený česnek, zázvor, kurkumu, koriandr, kmín a chilli prášek. Restujte asi minutu, dokud koření nezačne vonět.
4. Do pánve přidejte nasekaná rajčata z konzervy, kokosové mléko, propláchnutou červenou čočku a vodu. Zamíchejte a přiveďte k varu.
5. Jakmile směs začne vařit, snižte teplotu na mírný oheň, přikryjte a vařte asi 20-25 minut, dokud čočka není měkká. Občas promíchejte, abyste zabránili přichycení na dno.
6. Po uvaření ochutnejte a případně dochuťte solí. Přidejte čerstvý koriandr a několik kapek citronové šťávy pro zvýraznění chuti.

Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější jídlo, přidejte více chilli prášku nebo čerstvé chilli podle chuti.
- Toto kari je skvělé podávané s rýží nebo indickými chlebíčky jako jsou naan nebo roti.
- Můžete přidat i další zeleninu, jako je mrkev nebo sladké brambory, pro zvýšení nutriční hodnoty jídla.
- Pokud je kari příliš husté, přidejte trochu vody nebo další kokosové mléko, aby se dosáhlo požadované konzistence.
- Pro veganskou verzi se ujistěte, že používáte rajčata a kokosové mléko bez přídavků živočišného původu.