Hustá květáková polévka recept


Hustá květáková polévka recept.

- Hustá květáková polévka

- Ingredience:
- 1 středně velký květák
- 1 velká brambora
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a černý pepř dle chuti
- Na ozdobu: nasekaná petrželka nebo pažitka, krutony

- Recept:
1. Květák očistíme a rozdělíme na menší růžičky. Bramboru oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme.
2. Na velké pánvi na olivovém oleji osmahneme cibuli dozlatova. Pak přidáme česnek a za stálého míchání smažíme ještě asi minutu.
3. Přidáme rozdělený květák a brambory, krátce promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu.
4. Po přivedení k varu snížíme teplotu a necháme polévku vařit na mírném ohni asi 20 - 25 minut, dokud nejsou květák a brambory měkké.
5. Po uvaření polévku rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody nebo vývaru.
6. Přidáme smetanu, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Ještě chvíli povaříme.
7. Polévku podáváme ozdobenou nasekanou petrželkou nebo pažitkou a krutony.

- Tipy:
- Pro veganskou verzi polévky nahraďte smetanu rostlinnou alternativou, například kokosovým mlékem.
- Aby byla polévka ještě krémovější, můžete přidat kousek máslové dýně nebo několik lžic kukuřičného škrobu rozpuštěného v malém množství vody.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do polévky trochu červené papriky nebo čerstvého chilli.