Huspenina jablková recept


Huspenina jablková recept.

Huspenina jablková je tradiční český pokrm a může být skvělým způsobem, jak zužitkovat přebytečná jablka. Je to jednoduchý recept, který nevyžaduje mnoho ingrediencí. Zde je návod na přípravu huspeniny jablkové.

Ingredience:
- 1 kg jablek
- 200 g cukru
- 1 lžička skořice
- 100 ml vody

Recept:
1. Nejprve si pečlivě umyjte jablka. Nemusíte je loupat, stačí, když je nakrájíte na čtvrtky a odstraníte jádřince.
2. Jablka vložte do velkého hrnce, přidejte vodu a skořici. Vodu jsem zvolil pouze 100 ml, protože jablka pustí během vaření vlastní šťávu.
3. Vše nechte vařit na mírném ohni pod pokličkou asi 30 minut, nebo dokud jablka nezměknou. Občas promíchejte.
4. Jakmile jsou jablka měkká, přidejte cukr a důkladně promíchejte. Můžete přidat cukru méně nebo více, podle vaší chuti.
5. Vařte ještě 10 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs se trochu zredukuje.
6. Hotovou huspeninu rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci. Pokud máte raději kousky ovoce v huspenině, můžete toto kroku vynechat.
7. Huspeninu můžete podávat teplou nebo ji nechat vychladit a uložit do čistých skleniček.

Tipy:
- Pokud chcete docílit ještě zajímavější chuti, zkuste do huspeniny přidat hřebíček, anýz nebo vanilkový lusk během vaření.
- Huspeninu můžete použít jako náplň do koláčů, jako přísadu do jogurtu nebo jako lahodnou omáčku k pečenému masu.
- Sklenice s huspeninou můžete sterilizovat a uskladnit na chladném místě. Takto připravená huspenina vydrží několik měsíců.