Hummus recept.
Ingredience:
- 400g konzervované cizrny (asi 240g po scezení)
- 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
- 1-2 stroužky česneku (dle chuti)
- Šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- Sůl dle chuti
- Trochu vody nebo vývaru z cizrny pro zředění
Recept:
1. Cizrnu sceďte, ale zachovejte trochu vývaru na později. Pokud máte čas a chuť, můžete z cizrny odstranit slupky pro hladší texturu hummusu, ale není to nutné.
2. Do mixéru nebo food processoru vložte scezenou cizrnu, tahini, oloupané stroužky česneku, šťávu z citronu, olivový olej, mletý římský kmín a sůl.
3. Vše mixujte do hladka. Pokud je hummus příliš hustý, přidejte trochu vody nebo vývaru z cizrny, aby dosáhl požadované konzistence.
4. Ochutnejte a případně dochuťte solí, citronovou šťávou nebo kmínem.
5. Hummus přendejte do misky, pokapejte olivovým olejem a podávejte.
Tipy:
- Pro výraznější chuť přidejte do hummusu trochu kajenského pepře nebo papriky.
- Hummus můžete ozdobit čerstvými bylinkami jako je petržel nebo koriandr, nebo posypat sezamovými semínky.
- Pro extra křupavý doplněk podávejte hummus s čerstvou zeleninou, jako jsou papriky, mrkev nebo okurka, nakrájené na tyčinky.
- Hummus je výborný také jako pomazánka na toast nebo jako součást sendvičů a wrapů.
- Pokud máte možnost, použijte domácí tahini pro ještě lepší chuť hummusu.
- Uložení hummusu v lednici před podáváním pomůže prohloubit jeho chutě. Můžete ho skladovat v chladničce v uzavřené nádobě až týden.